- Πατρίδα μου - http://www.patridamou.gr -

Το βάψιμο των κόκκινων αυγών

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών μετά την Ανάσταση είναι μία παράδοση αιώνων. Πριν τα τσουγκρίσουμε, όμως, πρέπει να τα βάψουμε. Το βάψιμο των αυγών γίνεται συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη και αν ακολουθήσουμε μερικές απλές οδηγίες είναι, μάλλον, μία εύκολη διαδικασία.

Βήμα πρώτο: Προετοιμασία

Καλό είναι να επιλέξετε φρέσκα αυγά και λευκού χρώματος χωρίς ραβδώσεις. Ελέγξτε τη συσκευασία της βαφής για να δείτε σε πόσα αυγά αντιστοιχεί το κάθε φακελάκι. Βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο μερικές ώρες πριν το βάψιμο για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Είναι απαραίτητο να τα πλύνετε πολύ καλά για να απομακρύνετε σκόνη και ουσίες, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της βαφής.

Βήμα δεύτερο: Βράσιμο

Το καλύτερο είναι να βουτήξετε τα αυγά σε χλιαρό και όχι καυτό νερό για να αποφύγετε τον κίνδυνο να ραγίσουν ή να σπάσουν. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 10-15 λεπτά μόνα τους, χωρίς τη βαφή. Μόλις τα αυγά βράσουν, βγάλτε τα από τη κατσαρόλα και τοποθετείστε σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Στη συνέχεια ρίξτε στην κατσαρόλα τη βαφή και νερό και ακολουθείστε τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία της βαφής, που επιλέξατε. Βάλτε στην κατσαρόλα ένα ένα τα αυγά με μία κουτάλα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να σκεπάζει τα αυγά, που θα είναι όσα χωράει ο πάτος της κατσαρόλας. Αφήστε τα αυγά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας της βαφής.

Βήμα τρίτο: Στέγνωμα και γυάλισμα

Βγάλτε προσεκτικά, ένα ένα, τα κόκκινα πλέον αυγά χρησιμοποιώντας μία τρυπητή μεταλλική κουτάλα. Τοποθετήστε τα σε μία λεία επιφάνεια και αφήστε τα να στεγνώσουν. Γυαλίστε τα καλύτερα με λίγο ελαιόλαδο που θα βάλετε σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανί αντί να αγοράσετε τυποποιημένα προϊόντα γυαλίσματος. Λαδάκι χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο. Τα πασχαλινά κόκκινα (ή ό,τι άλλο χρώμα έχετε επιλέξει γιατί πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα χρώματα) αυγά είναι έτοιμα. Μπορείτε να τα αφήσετε εκτός ψυγείου για 5-6 ημέρες το πολύ.

πηγή http://www.cosmo.gr/News/Hellas/236615.html [1]