- Πατρίδα μου - http://www.patridamou.gr -

Πολιά

Το χωριό (σήμερα οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλεποχωρίου) πήρε το όνομά του το 1922 όταν κατοικήθηκε από πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και κυρίως από το χωριό Τσόγγαρα της περιοχής των Σαράντα Εκκλησιών.

Ο μύθος θέλει το χωριό να ιδρύεται τη δεκαετία του 1760 από τον Τούρκο ξωμάχο Ακτσακάλ, έναν από τους δύο Τούρκους που γλίτωσε από τη σφαγή των κατοίκων του τούρκικου χωριού Γκιουνιουκλί, το οποίο το κατέκαψε ο Σουλτάνος επειδή βιοπραγούσαν εναντίον των γύρω ελληνικών χωριών και ιδιαίτερα του χωριού «Γιακούπ-Ντουγαντζή» έκλεβαν το βιος τους, σκότωναν για ασήμαντη αφορμή, κι ακόμη έπαιρναν τις χριστιανές νύφες την πρώτη νύχτα του γάμου τους στο δικό τους σπίτι και μετά από τρία μερόνυχτα. Ο Αμπτουλάχ ως ξωμάχος, ήταν έξω από το χωριό όταν οι γενίτσαροι κύκλωσαν το χωριό και του έβαλαν φωτιά και έφυγε από την περιοχή για να κτίσει την καλύβα του εκεί που σήμερα είναι η Πολιά.

Αρχικά (1924) το χωριό ήταν οικισμός της Κοινότητα Τράβας(Ελαφοχωρίου). Το 1934 προσαρτήθηκε στην Κοινότητα Μεταξάδων, ενώ το 1956 προσαρτήθηκε στην Κοινότητα Αλεποχωρίου. Σήμερα αποτελεί οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλεποχωρίου του Δήμου Μεταξάδων.

http://metaxades.evros.gr/TOURISTIKOS/OIKISMOI.htm [1]

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη [2]