Συνθήκη Ειρήνης του 1468

Η Συνθήκη Ειρήνης του 1468 είναι η δεύτερη αρχαιότερη συνθήκη που αφορούσε ελλαδικό χώρο αμέσως μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και ύστερα από την Συνθήκη Νάξου του 1454. Συνάφθηκε μεταξύ της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας και του Μωάμεθ Β΄ το 1468 και αφορούσε κυρίως τα κάστρα και κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, με βάση το καθεστώς που είχε δημιουργηθεί μέχρι το έτος εκείνο, από τα συνολικά 122 κάστρα της Πελοποννήσου παρέμειναν στη κατοχή των Βενετών μόνο τα 26, ενώ περισσότερα από 40 ήταν ήδη κατεστραμμένα. Σε 50 από τα υπόλοιπα με την συνθήκη αυτή υψώθηκε η σημαία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και στο παλαιό βενετσιάνικο κάστρο στο Γεράκι Λακωνίας. Παράλληλα, η Βενετία διατήρησε όλες τις παλαιές κτήσεις της, εκτός από το Άργος, συνεχίζοντας να διατηρεί κατοχή και εξουσία στη Μάνη και στη Μονεμβάσια καθώς και στην Εύβοια.

Πηγή “http://el.wikipedia.org/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.