Το χάνι του Γαζί Έβρενού Πασά

Στα Λουτρά σώζεται, σε αρκετά καλή κατάσταση, ένα από τα πιο σημαντικά και πρώιμα Οθωμανικά μνημεία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια. Είναι το χάνι του Γαζί Έβρενού Πασά που κτίστηκε γύρω στο 1375-85.

Το χάνι αποτελείται από δύο διαφορετικά τμήματα. Το πρώτο τμήμα είναι πλέον εν μέρει σε ερείπια, καθώς η ανατολική πρόσοψη έχει καταρρεύσει. Το δεύτερο μέρος του κτιρίου είναι το μεγαλύτερο. Είναι μια ευρύχωρη αίθουσα (10.20 x 25,80) m2 και στεγάζεται με έναν εντυπωσιακό ημικυλινδρικό θόλο. Αυτός ο θόλος είναι ενισχυμένος με δύο μεγάλα τόξα που χωρίζουν την αίθουσα σε τρία ίσα μέρη. Αυτά τα τόξα είναι βασισμένα σε τέσσερις πεσσούς, δεσμευμένα μαζί με τους πλαϊνούς τοίχους. Η αίθουσα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διατηρημένη, σε πολύ καλή κατάσταση. Η τοιχοποιία του εσωτερικού αφήνεται χωρίς ασβεστοκονίαμα. Είναι επιμελημένη τοιχοποιία, που αποτελείται στο κατώτερο μέρος μέχρι την αρχή των θόλων από πλινθοπερίκλειστο, σύστημα αποτελούμενο από ορθογώνιους λαξευτούς ασβεστόλιθους και πωρόλιθους (σε διαφορετικά μεγέθη) που χωρίζονται με τούβλα στους οριζόντιους και κάθετους αρμούς. Ο θόλος είναι κτισμένος με σειρές λεπτών τούβλων. Οι πεσσοί και τα τόξα κτίζονται με λαξευτούς ασβεστόλιθους, που αποτελούν μια ωραία αντίθεση με τα άλλα χρώματα των δομικών υλικών που χρησιμοποιούνται.

πηγη http://www.islamfriends.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.