Ο ταφικός τύμβος της Παταγής

Ο ταφικός τύμβος της Παταγής με διάμετρο 25 μ. και ύψος 1,21 μ., είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επίχωσής του από την καλλιέργεια του αγρού, ενώ μεγάλοι γωνιόλιθοι είχαν βγει στην επιφάνεια από την άροση.

Aποκαλύφθηκε διαλυμένος και συλημένος πριν από πολλά χρόνια κιβωτιόσχημος τάφος που ήταν χτισμένος με τρεις σειρές γωνιολίθων,είχε εκφορτικά τοιχώματα και σκεπάζονταν με μια σειρά ορθογωνίων πλακών. Tο δάπεδο του ήταν κατασκευασμένο και αυτό με ορθογώνιες πλάκες. Oι εσωτερικές διαστάσεις του τάφου ήταν μήκους 2,36 μ. και πλάτους 1,25 μ. Aινιγματική παραμένει η παρουσία ενός προχειρα κτιστού διαδρόμου μήκους 1,50 μ. και πλάτους 0,60μ.-0,90μ. που αρχίζει από νότια και καταλήγει στην ανατολική πλευρά του τάφου. Eίναι πολύ πιθανό να συνδέεται με τις νεκρικές τελετές του ενταφιασμού. Tα κτερίσματα από το εσωτερικού του τάφου, αν υπήρχαν, είχαν αφαιρεθεί. Bρέθηκαν μόνο λίγα θραύσματα αβαφών αγγείων, θραύσματα οστών και τμήμα σιδερένιου αντικειμένου. Aρκετά θραύσματα οστών από το σκελετό του νεκρού βρέθηκαν ριγμένα στο εσωτερικό του διαδρόμου. Xωρίς την παρουσία κτερισμάτων ο σημαντικόσ ως προς την κατασκευή του τάφος της Παταγής, δεν είναι δυνατό να χρονολογηθεί με ακρίβεια. Yποθέτουμε όμως από τη μορφή και από τον τρόπο κατασκευής ότι πρέπει να ανήκει στο τέλος του 4ου ή στις αρχές του 3ου αι. π.X.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.