Σαραγλί

Υλικά:

Σαραγλί

1 κιλό φύλλο για μπακλαβά
1 ½ κιλό βούτυρο γάλακτος
? του κιλού καρυδόψιχα
μισό φλιτζάνι τριμμένο παξιμάδι
2 κιλά ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
φλούδα μισού λεμονιού
1 κουταλιά κανέλα
7 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, αναμιγνύουμε το παξιμάδι, το καρύδι και την κανέλα.

Κατόπιν, σε μεγάλη, καθαρή επιφάνεια απλώνουμε τα πρώτα 3 φύλλα μπακλαβά που θα κρατήσουν αργότερα το γλυκό.
Πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση, κατόπιν βάζουμε άλλο ένα φύλλο και συμπληρώνουμε γέμιση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το πέμπτο φύλλο. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε άλλα δυο σαραγλί βάζοντας τρία φύλλα κάτω και δυο ενδιάμεσα με τη γέμιση, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας.
Υπολογίζουμε ότι στο κιλό βγαίνουν περίπου 13-15 φύλλα κι έτσι υπολογίζουμε και να μην ξεπερνάμε τα 5 φύλλα για κάθε σαραγλί και να ρίχνουμε τη γέμιση με το μάτι έτσι ώστε να μην είναι πολύ παχιά αλλά ίσα-ίσα να καλύπτει το κάθε φύλλο.
Καθώς βάζουμε τη γέμιση, προσέχουμε να μένει περίπου μισό εκατοστό στην άκρη κενό, για να μη χύνεται κατά το τύλιγμα. Όταν τελειώσουμε, με πολλή προσοχή, τυλίγουμε το γλυκό σε ρολό. Αν έχει περισσέψει πολύ φύλλο στις άκρες το κόβουμε με ένα μαχαιράκι προσέχοντας και πάλι να αφήσουμε ένα μικρό περιθώριο.
Κατόπιν, κόβουμε τα ρολά σε φέτες πριν το ψήσιμο. Οι φέτες πρέπει να έχουν πάχος περίπου 1-2 εκατοστά.

Βάζουμε τις φέτες σε ταψί αλειμμένο με λίγο από το βούτυρο, πλαγιαστές ώστε η γέμιση να κοιτά προς τα πάνω.
Κατόπιν, λιώνουμε το βούτυρο, αφήνουμε κάτω τον αφρό και, πριν κρυώσει, ρίχνουμε κουταλιές-κουταλιές σε κάθε κομμάτι μοιράζοντάς το όλο.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μισή με μια ώρα, ώσπου να ροδίσει το γλυκό και να μυρίσει το καρύδι. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το λεμόνι, το νερό και ρίχνοντας τη φλούδα του λεμονιού. Μόλις δέσει το σιρόπι, πετάμε τη φλούδα με ένα κουτάλι και το κρατάμε ζεστό μέχρι να γίνει το γλυκό. Περιχύνουμε με όλα τα υλικά ζεστά και τα σκεπάζουμε με στεγνή, καθαρή πετσέτα. Κρυώνοντας το γλυκό απορροφά το σιρόπι και μετά από μερικές ώρες είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή όρεξη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.