Η Τουρκία σε αριθμούς….

Ο Ταρχάν Ερντέμ και οι συνάδελφοί του, πραγματοποίησαν για την εφημερίδα Χουριέτ, τη πιο μεγάλη μέχρι σήμερα δημοσκόπηση περιοχής, που έγινε στη βάση 7000 δειγμάτων σε 12 περιοχές (περίπου 44 πόλεις) και η οποία έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία σε κάθε σπίτι και συνομίλησαν πρόσωπο με πρόσωπο και που εξήχθησαν σοβαρά συμπεράσματα για το:

« Εμείς ποιοι είμαστε ; Έρευνα για τον πολιτισμό, την οικονομία και το στιλ της κοινωνικής ζωής»

Κατά την έρευνα τα άτομα άνω των 15 ετών αντιπροσωπεύουν 51 εκατομμύρια «ενήλικες».
θα σας παρουσιάσω περιληπτικά ορισμένα ευρήματα:

Από τον ενήλικα πληθυσμό το 51,5% είναι άνδρες και το 48,2 γυναίκες.Μάλιστα από τον ενήλικα πληθυσμό, η ηλικία 15 έως 34 ετών, καλύπτει το 45% . Δηλαδή η Τουρκία είναι μια χώρα με πολύ νέο πληθυσμό.Το 8,5% είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου, το 41% απόφοιτοι δημοτικού, το 6,1% δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, ενώ το 3,6% είναι παντελώς αγράμματοι. Δηλαδή ο πληθυσμός της χώρας σε ποσοστό 50,3% είναι του δημοτικού και κάτω. Από τους ενήλικες, αυτοί που κερδίζουν μηνιαίως 3000 τουρκικές λίρες και πάνω, ανέρχονται σε ποσοστό 3,5% ενώ αυτοί που κερδίζουν μηνιαίως 1000 τουρκικές λίρες και κάτω, ανέρχονται σε 68,4%. Αυτοί που κερδίζουν μηνιαίως 500 τουρκικές λίρες και κάτω, ανέρχονται στο 27,4%.Από τον ενήλικα πληθυσμό το 86,1% θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο, ενώ το 10% θεωρούν τον εαυτό τους Κούρδο ή Ζαζά, σε ποσοστό 91% είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι και το 4,9% Αλεβίτες Μουσουλμάνοι. Από τους Τούρκους το 92,3% και από τους Κούρδους ή Ζαζάδες το 86,7% , είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, ενώ από τους Τούρκους σε ποσοστό 0,4% και από τους Κούρδους ή Ζαζάδες σε ποσοτό 0,9% είναι Αλεβίτες Μουσουλμάνοι. Το 54,2% θεωρεί τον εαυτό του θεοσεβούμενο, το 30,3% πιστό, το 12,4% θρησκόληπτο, το 1,4 άπιστο και το 0,7% άθεο.

Από τις γυναίκες σε ποσοστό 56,9% χρησιμοποιούν κεφαλομάντηλο ή χειροποίητο σταμπωτό μαντίλι, σε ποσοστό 13,4% χρησιμοποιούν τουρμπάνι (είδος μαντίλας) σε ποσοστό 0,9% χρησιμοποιούν τσαντόρ ή φερετζέ και φυσικά σε ποσοστό 28,8% δεν καλύπτουν το κεφάλι τους. Δηλαδή το 71,2% από τις γυναίκες  που είναι άνω των 15 ετών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους. Το 32,3% από τα κορίτσια που είναι δημοτικής ή γυμνασιακής εκπαίδευσης, έχουν το κεφάλι καλυμμένο, το 22,3% πιστεύει πως το σύστημα δικαιοσύνης θα πρέπει να προσδιορίζεται σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες και το 52,9% από τις γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο, θα μπορούσαν να έχουν το κεφάλι καλυμμένο. Παρά ταύτα, αυτοί που επιθυμούν το διαχωρισμό του κράτους και της θρησκείας ανέρχονται σε ποσοστό 58,1% ενώ αυτοί που στηρίζουν την κρατική υπηκοότητα (να δοθεί σε Σουνίτες, Αλεβίδες, Χριστιανοί κλπ) και την ανεξιθρησκία, ανέρχονται στο ποσοστό του 77,7%.Το 63,6% πιστεύει ότι «Η Τουρκία θα πρέπει να μπει στην ΕΕ».

Τα ποσοστά αυτών που αισθάνονται φόβο έχει ως εξής:

Το 75,8% φοβάται από τον διαμελισμό της Τουρκίας (αυτοί που δεν φοβούνται ανέρχονται στο 24,2%)

Το 59% φοβάται από τον ερχομό θεοκρατικού καθεστώτος στην Τουρκία.

Το 79,5% φοβάται από το ξέφτισμα των ηθών.

Το 82,6% φοβάται από την κακή πορεία της οικονομίας.

Όσον αφορά το κουρδικό πρόβλημα:

Το 65,8% πιστεύει ότι το κουρδικό πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι οι Κούρδοι επιζητούν ξεχωριστό Κουρδικό κράτος(το 34,2% δεν συμμετείχε σ’ αυτή τη συνομιλία)

Το 33,6% πιστεύει πως το κουρδικό πρόβλημα, πηγάζει από τις διαφορετικές συμπεριφορές των Κούρδων.

Το 79,3% πιστεύει πως το κουρδικό πρόβλημα ξεπροβάλει από υποκινήσεις των ξένων.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπερασματά του….

Πηγή: www.didymoteicho.pblogs.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.