Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου τα «Γνάφαλα»

Τρεις γενιές τώρα η Οικογένεια Μπουρουλίτη με μεράκι μαζεύει και συντηρεί αντικείμενα που κρατάνε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας. Με κίνητρο την αγάπη για το Σουφλί και την ιστορία του, δημιουργήσε τα «Γνάφαλα» το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου, όπου εκθέτει μια αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων, που διατηρούν στο πέρασμα του χρόνου εικόνες που έφυγαν για πάντα.

Στο μουσειο θα δείτε από απλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγροτικά και εκκλησιαστικά αντικείμενα μέχρι παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής, κοσμήματα, πόρπες και εργόχειρα όλων των ειδών. Μπορείτε να πληροφορηθείτε για την ιστορία του Μεταξιού στο Σουφλί σ’ένα χώρο που φτιάχτηκε ειδικά για την ενημέρωσή των επισκεπτών. Ακόμα μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία  του Σουφλίου μέσα από ντοκουμέντα που σηματοδοτήσανε την περιοχή  όπως πολιτικά και πολεμικά αρχεία, μουσικά όργανα που δημιουργούν την πολιτιστική  ταυτότητα  της περιοχης και όλα αυτά εμπλουτίζονται με τη μεγάλη συλλογή που υπαρχει σε φωτογραφικό και έντυπο υλικό.

Η ξενάγηση ειναι δωρεάν 365 μέρες το χρόνο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Το μουσείο δέχετε οργανωμένες ξεναγήσεις τουριστικών γκρούπ, σχολείων και λοιπών φορέων, συλλόγων και απλών επισκεπτών. Στον κάτω χώρο του μουσείου οι επισκέπτες μπορούνε να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο ενημερωτικό βιντεάκι για την ιστορία του μεταξοσκώλικα και την ιστορία του Σουφλίου. Μπορείτε ακόμα να ξεφυλλίσετε ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη που διαθέτει συγγράμματα τοπικών συγραφέων.

Από το 2006, το Λαογραφικό Μουσείο προσπάθησε να διευρήνει τις δραστηριότητές του και άρχισε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Σουφλί. Το 2007 κατάφερε να τις κάνει θεσμό και από τότε διοργανώνει ένα πολιτιστικό Φεστιβάλ «ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ» κάθε καλοκαίρι. Με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα, εκθέσεις καλλιτεχνών με ζωγραφική, βίντεο τέχνη, φωτογραφία και ποίηση. Ακόμα τα τελευταία χρόνια  η οικογένεια Μπουρουλίτη διοργανώνει ένα 3ήμερο δραστηριοτήτων για παιδιά με καλλιτεχνικά μαθήματα και παιχνίδια και φιλοξενεί ένα 3ήμερο φεστιβάλ Κινηματογράφου με βραβευμένες ευρωπαικές και ελληνικές ταινίες.

Η διεύθυνση του μουσειου οπως επίσης και οι τροποι επικοινωνίας με τους υπευθυνους του μουσείου φαίνονται παρακάτω:

Ελ.Βενιζέλου 12,
T.K. 68400 Σουφλί
Έβρος, Ελλάδα
Τηλ.  25540 24168 
fax: 25540 24162

Καθημερινά: 09.00 – 21.00,
(365 μέρες το χρόνο)

http://www.gnafala.blogspot.com/
gnafala@gmail.com
bourouliti.silk@gmail.com

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η giorgis λέει:

    ekpliktiki silogi opoios paei na to episkeuti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.