Το Έθιμο της πιρπιρούνας
‘Ενα άλλο έθιμο πού έχει σχέση με την ανομβρία ονομάζεται “Πιρπιρούνα ή Ντόντουλος”. Σε περιόδους ανομβρίας, μια ομάδα παιδιών γύριζε στα σπίτια έχοντας ανάμεσά τους ένα κορίτσι αλλού αγόρι, συνήθως ορφανό και φτωχό, σκεπασμένο με κλαδιά και φύλλα. Καθώς γυρίζουν τα παιδιά τραγουδούν: “Πιρπιρούνα περπατεί, το Θεό ,παρακαλεί, βρέξε ,πάππου μια βροχίτσα, για να γίνουν τα σταράκια και της γης τα χορταράκια’: Κάθε νοικοκυρά έβγαινε τότε με μια κανάτα νερό και κατάβρεχε την “πιρπιρούνα”.
Το σκεπασμένο με φύλλα παιδί συμβόλιζε τη διψασμένη βλάστηση πού ζητούσε το νερό για να ζήσει και να καρπίσει. Διάλεγαν, όπως είπαμε, ορφανό παιδί για να το λυπηθεί ο Θεός και να βρέξει. Αυτό γινόταν επειδή από την ξηρασία πλήττονταν περισσότερο οι φτωχοί, οι χήρες και τα ορφανά. Η όλη διαδικασία είναι ομοιοπαθητική μέθοδος, για την πρόκληση της βροχής πού θα βοηθούσε τα σπαρτά και τη σοδειά. Η τελετουργία της πιρπιρούνας τελειώνει στον αυλόγυρο της εκκλησίας, εκεί πού ξεκίνησε. Σήμερα το έθιμο τελείται στους Πετράδες
Να το χαίρεστε το σλάβικό σας έθιμο
Εάν εσύ θεωρείς τα θρακιώτικα έθιμα πως είναι σλάβικα τότε να σε χαίρεται η δασκάλα σου για την ημιμάθειά σου γύρω από την ιστορία της Θράκης που ΔΕΝ διδάχτηκες στο σχολείο…