Λουτρά του Φεριντούν Αχμέντ

Πρόκειται για ένα από τα πλέον πρωτότυπα στο είδος τους έργα της ωριμότητας της κλασσικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Το συγκρότημα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μεγάλο Τέμενος, κτίστηκε το 1571 ? 1572 από το Φεριντούν Αχμέντ Μπέγκ, ο οποίος αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αυτοκρατορίας κατά τον 16ο αιώνα. Ανώτερος αξιωματικός της κυβέρνησης, τιμημένος για την πολεμική ανδρεία του και σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων έκτισε στο Διδυμότειχο, τόσο τα λουτρά όσο και το ομώνυμο τέμενος που κατεδαφίστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. και πιθανόν βρισκόταν στην αρχή της οδού Βενιζέλου.

Το συγκρότημα των λουτρών αποτελείται από δυο τμήματα, ανδρών και γυναικών, το καθένα με τη συνηθισμένη για την εποχή τριμερή διαίρεση σε αποδυτήρια, θάλαμο κρύου και θάλαμο ζεστού λουτρού. Οι είσοδοι για κάθε φύλο βρισκόταν σε διαφορετική οδό για λόγους τήρησης της κοσμιότητας.

πηγή  http://www.didymoteicho.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.