Αρχαία Μαρώνεια

Το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

Το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

Η Ίσμαρος έχει ταυτιστεί με την επιβλητική ακρόπολη του Αγ. Γεωργίου. Εκεί κοντά βρίσκονταν και το ιερό άλσος του Απόλλωνα, όπου κατοικόυσε ο Μάρων, ο γιος του Ευάνθη και ιερέας του Απόλλωνα. Ο Όμηρος περιγράφει την άφιξη του Οδυσσέα, την φιλοξενία και τα δώρα του Μάρωνα προς αυτόν, καθώς και τη μάχη με τους Κίκονες. Ο Μάρων θεωρείται ο μυθικός οικιστής της Μαρώνειας.

Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ισμάρου από Χίους αποίκους. Η εγκατάσταση των αποίκων πρέπει να έγινε ειρηνικά, όπως βεβαιώνουν η παρουσία του Μάρωνα και το όνομα της πόλης, η ύπαρξη της ίδιας λατρείας του Ηλίου Απόλλωνα στους Κίκονες και στη Μαρώνεια, και η υιοθέτηση του αλόγου ως συμβόλου της Μαρώνειας.

Η οικονομία της πόλης στηρίχτηκε στην αρχή στην γεωργία και στην κτηνοτροφία. Κυριαρχούσε η καλλιέργεια των αμπελιών, της ελιάς και των δημητριακών. Η περιοχή του Ισμάρου είχε πλούσια δάση και βοσκοτόπια, όπου, κατά τον Όμηρο, τρέφονταν τα πρόβατα και τα βόδια της Ισμάρας. Η θέση της πόλης και το λιμάνι της ευνόησαν την ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας. Τα αργυρά νομίσματα, που άρχισαν να κυκλοφορούν από το 520 π.Χ. εως την εποχή του Φιλίππου Β’, μαζί με τα χρυσά που κυκλοφόρησαν στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ., μαρτυρούν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη ήδη από την αρχαϊκή εποχή. Ως το μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας πλήρωνε φόρο ένα τάλαντο και 3.000 δραχμές, ενώ, μετά την ίδρυση της Αμφίπολης το 437 π.Χ., ανέβηκε ο φόρος σε τρία τάλαντα. Τον 4ο αι. π.Χ. η Μαρώνεια έχει πολεμικές τριήρεις, στρατό και χρήματα, όπως δείχνει η ενέργειά της να παρακινήσει σε λιποταξία πληρώματα του αθηναϊκου στόλου.

Το 167 μ.Χ. υπογράφτηκε συμμαχία Ρωμαίων και Μαρωνιτών, το κείμενο της οποίας διασώθηκε σε λίθινη στήλη. Η κυκλοφορία αυτή την εποχή των αργυρών τετραδράχμων, που έχουν παραστάσεις με τη μορφή του Διονύσσου, δείχνει ότι η περίοδος ειρήνης προκάλεσε νέα εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Επιγραφές, της ελληνιστικής εποχής αναφέρουν τη λειτουργία Βουλής και Δήμου, επομένως το πολίτευμα ήταν δημοκρατικό. Από τα νομίσματα είναι γνωστά πολλά ονόματα αρχόντων, υπευθήνων του νομισματοκοπείου.

Οι σημαντικότερες λατρείες της πόλης ήταν του Απόλλωνα και του Διονύσου. Το κεφάλι του Διονύσου και το κλήμα εικονίζονται στους δύο κυριότερους νομισματικούς τύπους της Μαρώνειας. Στη λατρεία του Διονύσου προστέθηκε αργότερα η λατρεία του Μάρωνα, του οποίου το ηρώο βρισκόταν στην γειτονική πόλη των Κικόνων, Ισμάρα. ?λλοι θεοί που λατρεύονταν στην πόλη ήταν ο Ασκληπιός, ο Ηρακλής, ο Ποσειδών, ο Ερμής, η Κυβέλη και στα ρωμαϊκά χρόνια οι θεοί της Αιγύπτου. Την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Μαρώνειας εκπροσωπούν ο Σωτάδης ?ποιητής των ιωνικών ασμάτων?, ο αγροτικός συγγραφέας Ηγεσίας, που είχε γράψει ‘περί υδάτων’ και ο ζωγράφος Αθήνιων, μαθητής του Κορινθίου ζωγράφου Γλαυκίωνος.

http://www.maronia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.