Ανάξαρχος

Αβδηρίτης φιλόσοφος, σύγχρονος του Μ. Αλέξανδρου, τον οποίο ακολούθησε στην εκστρατεία του. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης τον συμπαθούσε και γι` αυτό του συγχωρούσε και τις ειρωνείες του ακόμα. Όταν κάποτε ο Αλέξανδρος, που καυχιόταν για την καταγωγή του από τον Άμμωνα Δία, τραυματίστηκε ελαφρά, ο Ανάξαρχος του είπε: “Να ανθρώπινο αίμα και όχι από εκείνο που εμψυχώνει τους θεούς”. 

 Σαν φιλόσοφος αποκλήθηκε `ευδαιμονικός`, θεωρώντας την μέσα σε κατάσταση απάθειας ευδαιμονία, σαν τον κύριο σκοπό του βίου μας. Πολλοί κατηγόρησαν τον τρόπο της ζωής του ως θηλυπρεπή και μαλθακό. Παρά τούτο όμως, είναι σίγουρο πως πέθανε κατά τρόπο λίαν ηρωικό.Μετά το θάνατο του Μ. Αλέξανδρου, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να σταθμεύσει στην Κύπρο, όπου τον συνέλαβε ο ηγεμόνας της νήσου Νικοκρέοντας, που ήταν εχθρός του, και τον θανάτωσε με μαρτυρικό τρόπο. Διέταξε να τον κοπανίσουν ζωντανό με σιδερένια ρόπαλα, ο φιλόσοφος υπέφερε το φρικτό αυτό μαρτύριο του με καρτερικότατα, λέγοντας προς τους δήμιους του: `Κοπανίστε το σάκο του Ανάξαρχου, αλλά τον ίδιο τον Ανάξαρχο είναι αδύνατο να τον χτυπήσετε`.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.