Σιτοχώρι

Παρθενοχώρι,Κ-ζουλτζίκιο,Σκουρτοχώρι,Σιτοχώρι.Τέσσερις ονομασίες διαφορετικές που προέρχονται από την παράδοση, το μύθο, την τουρκική ονομασία αλλά και τη νεότερη ιστορική πραγματικότητα. Τέσσερις ονομασίες που σηματοδοτούν όμως το ίδιο χωριό, το Σιτοχώρι.Είκοσι χιλιόμετρα βόρεια του Διδυμοτείχου και άλλα τόσα περίπου Νοτιοδυτικά της Ορεστιάδας βρίσκεται το Σιτοχώρι . Όπως όλα σχεδόν τα χωριά, έτσι κι αυτό έχει το δικό του όνομα στα Τουρκικά. Για πολλούς τουλάχιστον, άγνωστο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων, τι σημαίνει η ονομασία αυτή. Κ-ζουλτζίκιο, η παλιά τούρκικη ονομασία του.

Τον καιρό εκείνον, πριν την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ήτανε υποχρεωμένη κάθε κοπέλα που παντρευόταν την πρώτη βραδιά του γάμου να κοιμηθεί με τον αρχηγό του χωριού λεγόμενο Μουχτάρη. Κάποια κοπέλα, που το όνομά της σήμερα είναι άγνωστο, δεν ήθελε να βιαστή από τον Μουχτάρη. Και έτσι πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τον πατέρα της και τον σύζυγο της, και τον τόπο που γεννήθηκε. Της ήτανε μεγάλη προσβολή να κοιμηθεί με τον Τούρκο. Κατόρθωσε εκείνη την βραδιά να τους αποφύγει. Την κυνήγησαν οι Τούρκοι αλλά δεν μπόρεσαν να την βρούν. Η κοπέλα κρύφτηκε σε ένα δάσος το σημερινό κέντρο του χωριού. Ο άντρας της δεν έπαψε να την ψάχνει. Αυτός ήτανε βοσκός και όταν έβοσκε τα πρόβατα του έπαιζε πάντοτε φλογέρα, η γυναίκα του ήξερε πολύ καλά πως αυτός έπαιζε την φλογέρα αφού τον είχε ακούσει τόσες φορές. Έβγαλε αυτός ξανά τα πρόβατα για την βοσκή και άρχισε πάλη να παίζει την φλογέρα του με την ελπίδα μήπως τον ακούσει αυτή τη φορά η γυναίκα του. Και πράγματι έγινε το θαύμα η γυναίκα του τον άκουσε να παίζει. Αντάμωσαν, ξανά και αποφασίσανε να μείνουν σε αυτό το δάσος ελπίζοντας πως δεν θα τους βρούνε οι Τούρκοι. Χτίσανε λοιπόν στο σημερινό κέντρο του χωριού μια καλύβα, δημιούργησαν οικογένεια και έτσι ξεκίνησε το χωριό με το όνομα Κ-ζουλτζίκιο.Το μέρος χωριό το ονόμασαν οι Έλληνες Παρθενοχώρι, για τον λόγο που ακούσαμε παρά πάνω. Στο ξεκίνημα του χωριού κατοικούσε σ’ αυτό το μέρος λοιπόν μια κοπέλα, μια κόρη.

Σκουρτοχώρι, η μετέπειτα ονομασία του χωριού. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους (1922) ονομάζεται Σκουρτοχώρι κι έτσι βρίσκουμε σε παλαιότερα έγγραφα που υπάρχουν στο αρχείο της κοινότητας. Αυτό το όνομα παραμένει για αρκετά χρόνια κι έτσι είναι ακόμα και σήμερα γνωστό στους μεγαλύτερους κατοίκους των γύρο χωριών. Σχετικά και με αυτό το όνομα υπάρχει κάποιος μύθος, ο οποίος θέλει να εξηγήσει με το δικό του τρόπο την προέλευση του ονόματος αυτού. Τον διηγούνται οι γεροντότεροι του χωριού που χωρίς να ξέρουν από ποιον προήλθε τον έμαθαν από τους παππούδες τους.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το μύθο, η ονομασία Σκουρτοχώρι προέρχεται από σύντμηση της φράσης( της κόρης το χωριό τσ κόρς το χωριό) Σκουρτοχώρι θέλοντας λοιπόν να αναφερθεί κάποιος όταν μιλούσε στο μέρος αυτό, στο χωριό αυτό πολύ απλά κι εδώ είναι η πειστικότητα του μύθου αποκαλούσε το χωριό: της κόρης το χωριό όπως μιλήσαμε παραπάνω. Έτσι με δεδομένη τη συνήθεια των κατοίκων των χωριών μας να κόβουν τις λέξεις, να χρησιμοποιούν πολύ το τσ όπως κάνουν με πάρα πολλές λέξεις της γλώσσας μας, φτάσαμε σε αυτή την ονομασία που δε θεωρείται καθόλου απίθανη και απίστευτη, Σκουρτοχώρι. Συνδυάζοντας αυτή την ονομασία με τη σημερινή, Σιτοχώρι, δεν μπορούμε εύκολα να βρούμε ομοιότητες στην ετυμολογία των δυο λέξεων. Θα λέγαμε μάλιστα ότι δεν έχουν καμιά σχέση οι δυο λέξεις για να μπορούμε να πούμε ότι η νεότερη ονομασία προέρχεται από την παλαιότερη. Σιτοχώρι, η νεότερη ονομασία, η σημερινή του χωριού μας. Ετυμολογικά η λέξη αποτελείτε από δυο λέξεις: σίτος και χωριό. Αν πάρουμε σα δεδομένο ότι πράγματι η κύρια καλλιέργεια και παραγωγή των κατοίκων του χωριού είναι το σιτάρι ανέκαθεν, δεχόμαστε την ονομασία αυτή ευχάριστα ως αντιπροσωπευτική της γεωργικής παραγωγής των κατοίκων του χωριού μας.

http://www.paraschoudis.de/sitochori/sitochori.htm

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.