Αβδέλλα

Το χωριό (σήμερα οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεταξάδων) πήρε το όνομά του το 1922 (προφανώς από τις βδέλλες του Ερυθροποτάμου που δίπλα του είναι κτισμένο) όταν κατοικήθηκε από τις 20 περίπου οικογένειες που ήρθαν από τα χωριά Λιβαδιού και Τσικαρδικλί της Βουλγαρίας και Κωστή της Ανατολικής Θράκης (οι τελευταίοι όμως σύντομα -το 1926- έφυγαν από το χωριό και μετεγκαταστάθηκαν κοντά σε άλλους συγχωριανούς τους, στο χωριό Φυλακτό του Δήμου Τυχερού).

Ο μύθος θέλει το χωριό να ιδρύεται τη δεκαετία του 1760 από τον Τούρκο γελαδάρη Αμπτουλάχ, έναν από τους δύο Τούρκους που γλίτωσε από τη σφαγή των κατοίκων του τούρκικου χωριού Γκιουνιουκλί, το οποίο το κατέκαψε ο Σουλτάνος επειδή βιοπραγούσαν εναντίον των γύρω ελληνικών χωριών και ιδιαίτερα του χωριού «Γιακούπ-Ντουγαντζή»? έκλεβαν το βιος τους, σκότωναν για ασήμαντη αφορμή, κι ακόμη έπαιρναν τις χριστιανές νύφες την πρώτη νύχτα του γάμου τους στο δικό τους σπίτι και μετά από τρία μερόνυχτα. Ο Αμπτουλάχ ως γελαδάρης του χωριού (δηλ. βοσκός ξένων ζώων), ήταν έξω στις βοσκές όταν οι γενίτσαροι κύκλωσαν το χωριό και του έβαλαν φωτιά. Όταν είδε την καταστροφή, κυνήγησε τα ζωντανά όπως-όπως και αυτά πέρασαν αλαφιασμένα το ποτάμι έστριψαν λίγο ανατολικά και σταμάτησαν μόνα τους σε ένα σημείο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο διάλεξε ο Αμπτουλάχ να κτίσει το σπίτι του και να δημιουργήσει οικογένεια, η οποία πληθαίνοντας έφτιαξε το χωριό.
Το χωριό από το 1922 και έως σήμερα ήταν οικισμός αρχικά της Κοινότητας Μεταξάδων και τώρα του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεταξάδων.

http://metaxades.evros.gr/TOURISTIKOS/OIKISMOI.htm


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.