Τη Μεγάλη Εβδομάδα συνήθως τα κορίτσια κάνουν τριήμερο, δηλαδή νηστεύουν τις τρεις πρώτες ημέρες γιατί πιστεύουν ότι νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή και ελπίζουν να βρούν γαμπρό. Την τελευταία μάλιστα βραδιά για να ονειρευτούν ποιόν θα πάρουν βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους αλμυροκούλουρα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές κρεμούν από το παράθυρο ή στο μπαλκόνι ένα κόκκινο πανί, το κοκκινοπεφτιάτικο, και όσο είναι κρεμασμένο δεν πλένουν ούτε απλώνουν ρούχα γιατί το θεωρούν κακό σημάδι. Επίσης κρατούν τη βαφή των αυγών για 40 ημέρες και την οποία δεν τη χύνουν αλλά την παραχώνουν.

Αν υπάρχει αυγό από μαύρη κότα το βάφουν πρώτο και το βάζουν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, όποτε πιάνει ισχυρή μπόρα το βάζουν στην αυλή ανάποδα μαζί με την πυροστιά, για να διώξουν το χαλάζι που είναι επικίνδυνο για τους αγρούς.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>