Σινικό Τείχος

Το σινικό τείχος είναι ένα παλιό οχυρωματικό έργο στα βόρεια της Κίνας και αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα στον κόσμο. Το συνολικό μήκος του φτάνει τα 6.350 km, από τα οποία περίπου τα 2.400 km είναι συνεχόμενα. Πρόκειται για ένα σύστημα επιμέρους τειχών, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους και έχουν κατασκευαστεί σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 2.000 ετών με διαφορετικές τεχνικές.

Οι πρώτες προσπάθειες για κατασκευή ενός προστατευτικού τείχους στη συνοριακή περιοχή της Κίνας πρέπει να άρχισε στο δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα, όταν εξελίσσονταν πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ κινέζικων φυλών. Σ’ αυτή την αρχική φάση τα πρώτα κομμάτια του τείχους κατασκευάστηκαν από συμπιεσμένο πηλό που περιείχε ως συνδετικά υλικά άχυρα και φρύγανα.To τείχος που μπορεί να δει κανείς σήμερα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής. Ο αρχικός σκοπός του τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι ημι-νομαδικές φυλές του βορρά δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογά τους ή να επιστρέψουν εύκολα μετά από κάποια επιδρομή τους.Κάθε πύργος έχει τουλάχιστον οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία και έτσι να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο.

Σινικό Τείχος

Σινικό Τείχος

Η μορφή του τείχους που γνωρίζουμε σήμερα, δόθηκε κατά την εποχή της δυναστείας των Μινγκ. Το έτος 1473 άρχισε η κατασκευή του τείχους των Μινγκ για προστασία από τους Μογγόλους. Η διαδρομή του τείχους πάνω στις κορυφογραμμές διατηρήθηκε και σ’ αυτή την περίοδο, μια επιλογή που αποδείχθηκε για την κατασκευή ιδιαίτερα χρονοβόρα και υψηλού κόστους. Ως κατασκευαστικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν τώρα, εκτός από κομμάτια βράχου, και ψημένα τούβλα. Η συνδετική λάσπη ήταν από ασβέστη και ένα χυλό ρυζιού που δρούσε συγκολλητικά. Για τα εσωτερικά τμήματα χρησιμοποιήθηκε χαλίκι με λάσπη από πηλό και άμμο.

Το πλάτος των τειχών δεν είναι σταθερό σ’ όλη τη διαδρομή. Στην περιοχή του Πεκίνου, όπου συνήθως επισκέπτονται το τείχος οι τουρίστες, το πλάτος είναι 7-8 μέτρα στη βάση και περίπου 5 μέτρα στην κορυφή, η οποία βρίσκεται 6-9 μέτρα πάνω από τη βάση. Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων έχουν κατασκευαστεί πύργοι, με ύψος περί τα 12 μέτρα, οι οποίοι χρησίμευαν ως παρατηρητήρια, στρατώνες και αποθήκες οπλισμού. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί περίπου 25.000 πύργοι ως αποθήκες και στρατώνες και άλλοι 15.000 ως παρατηρητήρια.

Γιατί κατασκευάστηκε το Σινικό Τείχος;

Γύρω στο 221 π.Χ. ένας μεγάλος αυτοκράτορας ένωσε διάφορες περιοχές της Κίνας σε μία αυτοκρατορία. Το όνομά του ήταν Σι Χουάνγκ Τι. Όμως, βόρεια της αυτοκρατορίας του ζούσαν οι Μογγόλοι που περιπλανιόντουσαν σε έρημες εκτάσεις και θεωρήθηκαν κίνδυνος για τη νεοσύστατη αυτοκρατορία. Έτσι, ο Σι Χουάνγκ Τι διέταξε να χτιστεί ένα τείχος τόσο μακρύ και τόσο ψηλό, ώστε να προστατεύονται οι βόρειες επαρχίες της Κίνας. Η κατασκευή του μεγάλου αυτού τείχους, που ήταν πράγματι πελώριο, περατώθηκε μέσα σε μόλις 15 χρόνια. Από τότε επεκτάθηκε πολλές φορές και εν μέρει καταστράφηκε. Ωστόσο μεγάλο τμήμα του διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ο αυτοκράτορας πέτυχε τον στόχο του με το μεγάλο τείχος; Δυστυχώς, όχι. Δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσει τους Μογγόλους να εισβάλλουν στην Κίνα. Πέρα από αυτό, υπήρχαν πάντα κάποια τμήματα του τείχους που χρειάζονταν επισκευή. Έτσι οι Μογγόλοι περιπλανιόντουσαν εντός και εκτός αυτών των κατεστραμμένων τμημάτων. Πάντως, το Τείχος χρησίμευσε και χρησιμεύει μέχρι σήμερα ως ένα είδος συνόρων μεταξύ του κινεζικού και του μογγολικού πολιτισμού.

πηγή http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=395949

            http://el.wikipedia.org

            http://sfrang.blogspot.com/2007_01_01_archive.html

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.