Angkor Wat

Για πολλά χρόνια το Angkor ήταν απoμονωμένο, κρυμμένο μέσα στην πυκνή, απροσπέλαστη ζούγκλα που καλύπτει την περιοχή στο κέντρο της Καμπότζης. Η οργιώδης βλάστηση το έκλεισε στην αγκαλιά της, κρύβοντάς το από τον κόσμο μέσα στα πυκνά φυλλώματα. Ηταν οι Γάλλοι αποικιοκράτες που το ανακάλυψαν πριν από 150 χρόνια, ερευνώντας την περιοχή και προσπαθώντας να ανακαλύψουν αν κρύβεται κάποια αλήθεια πίσω από τις φήμες των τοπικών φυλών για «ναούς χτισμένους από θεούς ή γίγαντες». Οι περισσότεροι θεωρούσαν τους μύθους αυτούς απλά παραμύθια, ενώ ορισμένοι είχαν την πεποίθηση ότι επρόκειτο για μια «χαμένη πόλη της αυτοκρατορίας της Καμπότζης», που υπήρξε πλούσια και ισχυρή στο παρελθόν. Οι ναοί ανακαλύφθηκαν το 1860 από τον Henri Mahout, Γάλλο ιεραπόστολο και φυσιοδίφη, που έκτοτε ξεκίνησε εκτενή έρευνα και προγράμματα συντήρησης. Οι προσπάθειές του συνεχίστηκαν μέχρι το 1968, οπότε ο πόλεμος του Βιετνάμ διέκοψε τις μελέτες του. Αρχικά δεν πίστευε ότι οι ναοί είχαν κατασκευαστεί από Καμποτζιανούς, αλλά από κάποια άλλη φυλή που είχε καταλάβει την Καμπότζη πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Η θεωρία του αποδείχτηκε αργότερα εσφαλμένη, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν κείμενα στους τοίχους των ναών και πέτρινα γλυπτά, που τους βοήθησαν να συνδέσουν μεταξύ τους τα διάσπαρτα κομμάτια της ιστορίας. Σήμερα, είναι γνωστό ότι το Angkor ήταν η μεγάλη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χμερ, από την ίδρυσή της το 880 έως περίπου το 1225.

Η ιστορία ξεκινά από το βασίλειο του Φουνάν (Funan) (τμήμα της μετέπειτα περιοχής που θα αποτελούσε την Αυτοκρατορία των Χμερ), ιδρυτής του οποίου ήταν ο Ινδός Βραχμάνος Kambu και το 200 μ.Χ. η πόλη αποικήθηκε ειρηνικά από Ινδούς εμπόρους. Τετρακόσια χρόνια αργότερα, το βασίλειο είχε μεταμορφωθεί σε μια ανθηρή εμπορική περιφέρεια. Καθώς βρισκόταν στη διαδρομή προσκυνήματος που συνέδεε Κίνα και Ινδία, οι νέοι άποικοι ασπάστηκαν τον Ινδουισμό και τον Κινεζικό Βουδισμό. Η επίδραση της Ινδίας και της Κίνας είναι ακόμη αισθητή στην Καμπότζη και οι ναοί του Ανήρ θυμίζουν πολύ τους ινδουιστικούς και βουδιστικούς ναούς που συναντάμε στη Βόρεια Ινδία και στο Νεπάλ. Τα επόμενα χρόνια, το Φουνάν προστέθηκε στο βασίλειο της Τσενία (Chenla), βόρεια του Φουνάν, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Λάος και στη συνέχεια στο βασίλειο της Καμπότζια (Kambuja), υπό την ηγεσία του Suryavarman I.

Angkor Wat

Angkor Wat

Η κατασκευή του Angkor Wat ανάγεται στους χρόνους διακυβέρνησης του αυτοκράτορα Suryavarman II (1113 – 1150), ενός νέου που προήλθε από μια επαρχία της Μαλαϊκής αυτοκρατορίας και ανέλαβε το θρόνο για 50 χρόνια. Ο διάδοχός του, το 1051, Udayadityavarman ο 2ος, συνέχισε την κατασκευή της πόλης του Angkor και ανακαίνισε πολλούς ναούς. Τα επόμενα 50 χρόνια ακολούθησε επέκταση της πόλης και υλοποιήθηκαν μεγαλεπήβολα αρχιτεκτονικά σχέδια. Οι ναοί που κατασκευάστηκαν εκτείνονταν μέχρι 40 μίλια γύρω από το χωριό Siem Reap, με εντυπωσιακότερο το Angkor Wat, το μεγαλύτερο επίτευγμα της αρχιτεκτονικής των Χμερ, πρωτεύουσα και ναό του βασιλιά. Τον 14ο και 15ο αιώνα ο ναός μετατράπηκε σε βουδιστικό ναό και σήμερα, αυτά που γνωρίζουμε απορρέουν από τα γραπτά κείμενα ενός Κινέζου πρεσβευτή της αυτοκρατορίας των Χμερ. Στις αρχές του 1200 το Angkor και η αυτοκρατορία των Χμερ άρχισε να φθίνει. Με το θάνατο του Jayavarman VII η ταϊλανδική αυτοκρατορία στα δυτικά έγινε η κύρια δύναμη στην περιοχή. Η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Αγιούντια (Ayudhya), κοντά στο Angkor, απειλώντας το βασίλειο της Καμπότζης. Το 1389 οι Ταϊλανδοί επιτέθηκαν και η πόλη έπεσε στα χέρια τους. Η κατάκτηση του βασιλείου των Χμερ τον 15ο αιώνα από τους Ταϊλανδούς (1431) οδήγησε στην ολοκληρωτική ερήμωση της πόλης και τη μεταφορά της πρωτεύουσας ανατολικά, προς την περιοχή της σημερινής πρωτεύουσας Πνομ Πενχ (Phnom Penh).

Το εντυπωσιακό συγκρότημα των 100 πέτρινων ναών του Angkor κοντά στο Siem Reap είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο, σύμβολο της ακμής της αυτοκρατορίας των Χμερ -την εποχή της κατασκευής αυτής είχε τον έλεγχο της Καμπότζης, του Λάος, μεγάλου μέρους του Βιετνάμ και τμήματος της Ταϊλάνδης- και αποτελεί ένα πραγματικό θαύμα τέχνης και αρχιτεκτονικής. Σε μια έκταση 400 τετρ. χλμ. θα συναντήσετε μερικά από τα συγκλονιστικότερα μνημεία στον κόσμο, δεκάδες ναούς, ινδουιστικούς και βουδιστικούς. Η παλιά βασιλική πόλη, σε έκταση τριπλάσια από αυτή του ναϊκού συγκροτήματος, πιστεύεται ότι φιλοξενούσε κάπου 750.000 κατοίκους. Σήμερα, τα ανάκτορα, τα δημόσια κτίρια και σπίτια που ήταν κατασκευασμένα από ξύλο δεν υπάρχουν πια, αλλά η μαγεία του τόπου συναρπάζει κάθε επισκέπτη.  Η μικρή διαδρομή είναι 17 χλμ. και περιλαμβάνει τους κύριους ναούς του Angkor, ενώ η μεγαλύτερη, 26 χλμ., συνεχίζει στην ανατολική πλευρά.

Angkor Wat

Angkor Wat

Το Angkor Wat είναι ένα από τα πολλά ιερά του συγκροτήματος που μοιάζει να φτάνει σε έκταση το Παρίσι, ενώ λέγεται ότι για την κατασκευή των ναών χρησιμοποιήθηκε περισσότερη πέτρα από ό,τι στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Η λέξη «Angkor» προέρχεται από τα σανσκριτικά και μεταφράζεται «ιερή πόλη», ενώ «Wat» στη γλώσσα των Χμερ σημαίνει «ναός». Ο Angkor Wat είναι αφιερωμένος στον θεό Βισνού, το Υπέρτατο Ον, Αφέντη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, με τον οποίο ταυτιζόταν ο βασιλιάς Suryavarman ΙΙ. Πρόκειται για μια τεράστια πυραμιδοειδή κατασκευή, ύψους 65 μ. Το συγκρότημα περιβάλλεται με τάφρο διαστάσεων 1.500 x 1.300 μ. και χαντάκι εύρους 180 μ. Κατά μήκος του επίχωστου διαδρόμου, που οδηγεί στην πολύ μεγάλη πύλη εισόδου, υπάρχουν κιγκλιδώματα σε σχήμα γιγάντιων φιδιών, που θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας. Ο ναός αποτελείται από έναν πύργο με μικρά κτίρια και αναβαθμίδες, που είναι τοποθετημένα σε τρία επίπεδα φθίνουσας περιφέρειας, και περιβάλλεται από πέντε μικρότερους πύργους, ενώ όλα μαζί μοιάζουν να σχηματίζουν το άνθος του λωτού. Ο συμβολισμός είναι ενδεικτικός. O μεγάλος κεντρικός ναός συμβολίζει το μυθικό Ορος Μeru, οι πέντε εσωτερικοί ομόκεντροι ορθογώνιοι τοίχοι τις οροσειρές και η τάφρος τον ωκεανό. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με τρισδιάστατες απεικονίσεις μορφών και σκηνών από την ινδουιστική μυθολογία και τον θεό Βισνού, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός. H ποικιλία των κοιλανάγλυφων γλυπτών είναι της πλέον αρίστης ποιότητος. Υπάρχουν πάνω από 300 ουράνιες νύμφες Apsara, καθεμιά μοναδική.

 Η «μεγάλη πόλη» των Χμερ περιλαμβάνει μερικούς από τους συγκλονιστικότερους ναούς, όπως τους Bayon και Phimeanakas, καθώς και την Εξέδρα των Ελεφάντων. Επίκεντρο είναι ο 45 μ. ύψους ναός Bayon, που κατασκευάστηκε επί Jayavarman VII, στο κέντρο του Angkor Thom. Από μακριά μοιάζει με μια σειρά από πέτρες. Καθώς όμως πλησιάζει κανείς, οι μορφές γίνονται πιο ευδιάκριτες και αποκαλύπτουν τη μαγεία τους. Θα δείτε 54 πύργους και 216 απεικονίσεις του θεού Avalokithshvara. Ο ναός κτίστηκε σε 3 επίπεδα, τα πρώτα δύο είναι ορθογώνια και το 3ο κυκλικό. Υπάρχουν πάνω από 1,3 χλμ. με ανάγλυφες μορφές, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 11.000 φιγούρες. Οι περισσότερες αντανακλούν εικόνες από την καθημερινή ζωή στην Καμπότζη του 12ου αιώνα. Μια ναυμαχία, μια στρατιωτική παρέλαση, ένας εμφύλιος πόλεμος, ο πάνσοφος βασιλιάς, μια νικητήρια παρέλαση, η Γη της Επαγγελίας είναι μόνο μερικές από τις αναπαραστάσεις που θα τραβήξουν την προσοχή σας. Κοντά στο ναό αυτό βρίσκεται και η 350 μέτρων μήκους εξέδρα των Ελεφάντων, που χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο κατά τη διάρκεια δημόσιων εκδηλώσεων, βασιλικών τελετών κ.λπ. Το εκτενές αυτό μονοπάτι διακοσμείται με πολλά λιοντάρια. Σήμερα περιβάλλεται από πράσινο και είναι ένας χώρος ιδιαίτερα χαλαρωτικός.

Αναμφίβολα, ένας από τους συγκλονιστικότερους ναούς του συγκροτήματος είναι ο Ta Prohm, που έχει παραμείνει στην κατάσταση που ανακαλύφθηκε, με τοίχους, οροφές, δωμάτια και αυλές να έχουν κάπως αναστηλωθεί και το υπόλοιπο τμήμα του βουδιστικού ναού να αγκαλιάζεται σφιχτά από τα δέντρα της ζούγκλας, με ρίζες όμοιες με φίδια να διαπερνούν τις αρχαίες πέτρες. Εκεί που το ανθρώπινο έργο σταματά, μοιάζει να ξεκινά το έργο της φύσης. Απλά, συναρπαστικό. Δυστυχώς, πολλά τμήματα του ναού, που είχε κτιστεί το 1186 από τον Jayavarman VII ως μοναστήρι προς τιμήν της μητέρας του, έχουν λεηλατηθεί βάναυσα κατά καιρούς από λαθροθήρες και πολλές από τις πέτρινες λειψανοθήκες έχουν χαθεί. Ωστόσο, το εντυπωσιακό σφιχταγκάλιασμα της φύσης με τα αρχαία ερείπια είναι αναμφίβολα από τις συναρπαστικότερες εικόνες .

 πηγή http://trans.kathimerini.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.