Συμβουλές για σωστή κατάψυξη

Πώς η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα και τα διατηρεί ασφαλή;

Η κατάψυξη καθυστερεί την καταστροφή των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνοντας την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων. Καθώς το νερό στα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους πάγου κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς που το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Εντούτοις, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, με εξαίρεση τα παράσιτα, παραμένουν ζωντανοί όταν καταψύχονται· συνεπώς, τα τρόφιμα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια και πριν την κατάψυξή τους και μετά την απόψυξη.

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται;

Η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει μερικά τρόφιμα, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις από την άποψη της ασφάλειας (στην πραγματικότητα, σκοτώνονται επίσης και μερικά βακτηριακά κύτταρα)· εντούτοις, τα τρόφιμα χάνουν την τραγανότητα ή τη σκληρότητά τους. Παραδείγματα τροφίμων που δεν επιδέχονται κατάψυξης περιλαμβάνουν τα λαχανικά σαλάτας, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται.

Η κατάψυξη στα ψυγεία των σημείων πώλησης καταψύχει γρήγορα τα τρόφιμα, έτσι ώστε να σχηματίζονται μικρότεροι κρύσταλλοι πάγου. Το γεγονός αυτό προκαλεί μικρότερη ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και η ποιότητα επηρεάζεται ακόμα λιγότερο.

Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη;

Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα· οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ

· Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C.

· Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης πρέπει να γεμίζονται πολύ, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα.

· Η χρήση της κατάλληλης συσκευασίας, όπως οι ειδικές τσάντες κατάψυξης και τα πλαστικά κουτιά, βοηθούν στην προστασία των τροφίμων.

· Αποφύγετε να τοποθετείται τα καυτά τρόφιμα κατευθείαν στον καταψύκτη, καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του καταψύκτη και μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα τρόφιμα. Κρυώστε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε.

· Σιγουρευτείτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι εντελώς αποψυγμένα πριν τα μαγειρέψετε. Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.

Πηγή http://www.eufic.org/article/el/page/FTARCHIVE/artid/freezing-foods-quality-safety/

Οδηγίες για το πώς να καταψύχετε σωστά τα τρόφιμά σας.

1) Διαλέγετε μόνο πρώτης ποιότητας τρόφιμα.2) Χρησιμοποιείτε υλικά συσκευασίας που είναι στερεά, αδιάβροχα, άοσμα, και εύκολα στη χρήση.3) Μην τοποθετείτε στην κατάψυξη τρόφιμα που είναι ακόμα ζεστό.4) ?Όταν τα συσκευάσετε, βάλτε τα είδη για κατάψυξη στον κατάλληλο Θάλαμο, σε επαφή με τα ψυχόμενα τοιχώματα.5) Όσον αφορά τη χωρητικότητα, ακολουθείστε τα όρια που αναφέρονται στην πινακίδα τεχνικών χαρακτηριστικών.

Συσκευασία

Η συσκευασία είναι μια σημαντική δουλειά που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Πριντοποθετηθούν στο Θάλαμο κατάψυξης όλα τα τρόφιμα, πρέπει να είναι καλάσυσκευασμένα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η δημιουργία πάγου στα τοιχώματατου καταψύκτη, προστατεύονται τα τρόφιμα, εξασφαλίζεται η διατήρηση τηςυγρασίας και της οσμής τους, και προστατεύονται από το τάγκιασμα (αλλοίωσηγεύσης και οσμής).Σας συνιστούμε τρεις τύπους συσκευασίας:

– Συνθετικές σακούλες ή ταινίες περιτυλίγματος κατάλληλες για καταψύκτες.

– Αλουμινόχαρτο, δίσκοι, και σκεύη μαγειρικής

– Πλαστικά κουτιά, δοχεία και κούπες.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην γεμίζετε ποτέ υγρά όπως σούπες ή σάλτσες μέχρι τοχείλος των δοχείων γιατί στην κατάψυξη αυτά τα τρόφιμα διαστέλλονταικατά 10% τους αρχικού όγκου τους.

Μερίδες

Όλα τα τρόφιμα πριν την κατάψυξη πρέπει να χωρίζονται σε ατομικές μερίδες. Τα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί ολικός ή μερικώς πρέπει να καταναλώνονταιαμέσως. Τα ίδια δεν πρέπει να καταψυχθούν ξανά, εκτός αν μαγειρευτούν.

Λαχανικά

Σχεδόν όλα τα είδη λαχανικών είναι ιδανικά για κατάψυξη. Κρεμμύδια, αγγούρια,ντομάτες, κολοκύθια και σαλάτες διαφόρων ειδών – όλα τα λαχανικά πουπεριέχουν νερό – μπορούν να καταψυχθούν αφού πρώτα μαγειρευτούν ήπολτοποιηθούν. Τα λαχανικά πριν καταψυχθούν, πρέπει να καθαρίζονται, ναπλένονται σε κρύο νερό και να ζεματίζονται σε βραστό νερό. Το ζεμάτισμα είναισημαντικό, γιατί εξασφαλίζει το άρωμα, το χρώμα και τις Θρεπτικές ιδιότητες τωνλαχανικών. Λυτό γίνεται με το βούτηγμα των λαχανικών σε νερό που βράζει.Τα αφήνετε για 1-3 λεπτά, χρονομετρώντας από τη στιγμή που το νερό ξαναρχίσεινα βράζει.Μετά κρυώνετε τα λαχανικά με κρύο νερό κάτω από τη βρύση, τα στραγγίζετε καιτα στεγνώνετε. Για λαχανικά που αποχρωματίζονται όπως το κουνουπίδι, τολάχανο και τα κολοκύθια, σας συνιστούμε να βάζετε ένα κουταλάκι ξύδι ή λεμόνιγια κάθε 6 λίτρα ζεματιστού νερού. Οι ντομάτες μπορεί να γίνουν σεσυμπυκνωμένο χυμό που είναι ιδανικός για κατάψυξη.Για σερβίρισμα, τα λαχανικά πρέπει να μπαίνουν σε βραστό νερό όταν είναι ακόμακατεψυγμένα.

Αρωματικά βότανα Τα καθαρίζετε, τα πλένετε και τα στεγνώνετε.

και καρυκεύματα

Κολοκύθια Τα ξύνετε, τα κόβετε, τα αφήνετε για

3-4 λεπτά σε κρύο νερό, τα βράζετε

για 2 λεπτά και τα στεγνώνετε.

Φασόλια Τα καθαρίζετε από τα φλούδια, τα

διαλέγετε, τα πλένετε και τα βράζετε

για 23 λεπτά

Κόκκινες πιπεριές βγάζετε το κοτσάνι και τα σπόρια, τις

πλένετε, τις κόβετε, τις ζεματίζετε

για 1 λεπτό και τις στεγνώνετε.

Καρώτα Τα καθαρίζετε, τα ξύνετε, τα πλένετε,

τα κόβετε σε φέτες ή κύβους, τα

βράζετε 2-3 λεπτά και τα στεγνώνετε

Κουνουπίδι-Λάχανο Βγάζετε τα φύλλα, τα καθαρίζετε, τα

χωρίζετε σε δέσμες, τα βράζετε για 2

λεπτά και τα στεγνώνετε.

Γαλλικά φασόλια Κόβετε τις κορυφές και τα τεμαχίζετε,

βγάζετε τις κλωστές, τα πλένετε, τα

βράζετε για 2-3 λεπτά και τα στεγνώνετε.

Ανάμικτα λαχανικά Τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε κύβους,

για σούπα τα βράζετε για 3-4 λεπτά και τα στεγνώνετε

Μανιτάρια Τα καθαρίζετε και τα κόβετε. Αν

θέλετε μην τα ζεματίσετε.

Αρακάς Καθαρίζετε από τα φλούδια, τον

διαλέγετε, τον πλένετε, τον βράζετε

για 23 λεπτά και τον στεγνώνετε.

Καλαμπόκι Το καθαρίζετε, το ζεματίζετε σε

βραστό νερό και το στεγνώνετε

Κρέας

Συνιστάται καταψύχετε το κρέας, αφού έχει μείνει κρεμασμένο τουλάχιστονγια 48 ώρες, και αφού έχετε αναιρέσει το λίπος, τα κόκαλα και τα χοντράδια.Το κρέας πρέπει να συσκευάζεται σε μερίδες όσο το δυνατόν πιο λεπτές για ναμπορεί να καταψύχεται γρήγορα και ομοιόμορφα. Το κόκαλο από τις μπριζόλεςκαι τα παιδάκια, πρέπει να τυλίγεται προσεκτικά σε λαδόχαρτο. Τα εντόσθιαπρέπει να καταψύχονται όσο γίνεται πιο γρήγορα. Το ξεπάγωμα πρέπει να γίνεταιμέσα στο ψυγείο ή για πιο γρήγορα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Πουλερικά και κυνήγι

Αυτά μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρα ή σε κομμάτια, που θα ξεπαγώσουναργότερα, θα πλυθούν και Θα μαγειρευτούν. Πριν τα βάλετε στο ψυγείο για 24ώρες, τα πουλερικά πρέπει να μείνουν χωρίς φαγητό για 24 ώρες και μετά νασφαχθούν, να ξεπουπουλιαστούν, να τους αφαιρεθεί το δέρμα, να πλυθούν και ναραφτούν. Αντίστοιχα, το κυνήγι πρέπει να μείνει κρεμασμένο για 48 ώρες και μετάακολουθεί η ίδια διαδικασία. Όσον αφορά το ξεπάγωμα, συνιστάται να το κάνετεστο ψυγείο, ή πιο γρήγορα βάζοντας την ερμητικά κλειστή συσκευασία στο κρύο νερό.

Πηγή http://users.otenet.gr/~kinhsh/115.txt

Πως καταψύχουμε ψάρια

Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσως; Πήραμε από τον ψαρά μας, αλλά θέλουμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα μέχρι να τα καταναλώσουμε; Η κατάψυξη είναι η λύση, αρκεί να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.Στο ψυγείο τα ψάρια μας διατηρούνται για 2-3 μέρες το πολύ. Αν μέχρι το μαγείρεμα θα μεσολαβήσει μεγαλύτερος χρόνος από αυτόν, θα πρέπει να τα καταψυξουμε.
Πρώτα πρέπει να κάνουμε σωστή προετοιμασία. Αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια. Τα πλένουμε καλά με κρύο τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα κουζίνας. Έπειτα μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να διατηρηθούν από 3 μήνες (τα λιπαρά ψάρια) έως 5 μήνες (τα άπαχα ψάρια).
Όταν θελήσουμε να τα ξεπαγώσουμε καλό είναι να μη τα βγάλουμε απλώς από την κατάψυξη, αλλά να τα αφήσουμε στη συντήρηση να ξεπαγώσουν. Είναι πιο υγειινό να αποφεύγονται οι μεγάλες μεταβολές στη θερμοκρασία.
Εάν θελήσουμε να διατηρήσουμε τα ψάρια στο ψυγείο, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλλά τα σκεπάζουμε ελαφρά με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο πιο κρύο ράφι του ψυγείου. Μπορείτε επίσης να βάλετε μια στρώση πάγου από κάτω. Μην τα αλατίσετε όμως γιατί το αλάτι τα αφυδατώνει.
Συμβουλή Αφού τα προετοιμάσουμε με τον τρόπο που αναφέρεται, βάζουμε τα ψάρια σε ένα τάπερ (υπάρχουν ειδικά για την κατάψυξη), το γεμίζουμε με νερό και το καταψύχουμε. Δοκιμάστε το και μολις ξεπαγώσουν, θα δείτε τα ψάρια σας να έχουν την όψη και την υφή του ολόφρεσκου ψαριού που τοποθετήσατε στο τάπερ!!!

Πηγή http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/pos-katapsixoume-psaria.html

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.