Το χωριό που βρίσκεται περίπου 3 χλμ. ανατολικά των Μεταξάδων είναι ένα από τα παλιότερα της περιοχής. Το αρχικό του όνομα ήταν «Τρίλοφος» γιατί είναι χτισμένο σε τρεις μικρούς λόφους. Το σημερινό του όνομα σύμφωνα με την παράδοση οφείλεται σε μια Βυζαντινή βασίλισσα που επισκέφθηκε στην περιοχή και το ονόμασε έτσι επειδή αφθονούσαν τα παλιούρια (αγκαθωτοί θάμνοι)
Αρχικά (1924) το χωριό ήταν οικισμός της Κοινότητας Μεταξάδων ενώ από το 1929 αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα. Σήμερα αποτελεί έδρα του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλιουρίου του Δήμου Μεταξάδων.

http://metaxades.evros.gr/TOURISTIKOS/OIKISMOI.htm

Tags:

One Response to “Παλιούρι”

  1. Ο/Η Σαράκογλου Αποστολιά λέει:

    Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, η οποία ήταν η Παγώνα Μαγγίρα γνωστή ως «Μόσκινα» του Κωνσταντίνου και της Λαμπρινής, σύζυγος του Μόσχου γνωστός ως»Μαλαντόι» (γιος της μπάμπους Βασιλκής «Κγουντιόνινα»), έλεγε πως οι παππούδες διηγούνταν όταν αυτή ήταν μικρή, ότι:
    Tο χωριό παλιά ήταν χτισμένο σ’ένα λόφο (ίσως λόφους;) προς το ποτάμι, πέρα απ’ τα γιαλάκια που ποτίζουν τα ζώα και ότι ήταν από πάντα εκεί.Μετά από μια μεγάλη αρρώστια που έπεσε και πεθάναν πάρα πολλοί, για να μη σβήσει το χωριό τελείως, έθαψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, ακόμα και τα εργαλεία τους, έβαλαν φωτιά και μεταφέρθηκαν στη σημερινή θέση που είναι σήμερα.
    Λόγω κάποιων διαφορών των Μεταξάδων (οι οποίοι ήταν κάτοικοι του Παλιουρίου) με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι πρώτοι αποφάσισαν να χωριστούν από τους συγχωριανούς τους και έχτισαν το σημερινό χωριό Μεταξάδες.
    Αυτά,από τη μπάμπου Παούνου…

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>