Πίερες

Προελληνικό Θρακικό φύλο που αρχικά κατοικούσε στην περιοχή της Μακεδονίας νότια του ποταμού Αλιάκμονος. Κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, με την άφιξη του ελληνικού φύλου των Μακεδόνων, μετανάστευσαν στην περιοχή ανατολικά του ποταμού Στρυμόνος που ονομάστηκε, όπως και η πρώτη εστία τους, Πιερία. Είχαν φημισμένες πόλεις, πολιτισμό ανώτερο πολλών Θρακικών φυλών και εξαιρετικήν επίδοση  στην μουσικήν και την ποίηση. Την Πιερία την εγνώριζε καλά και ο Όμηρος.

Κατά την εβδόμην π.Χ. εκατονταετηρίδα οι Τημενίδαι, αρχαιοτάτη επίσημος από το Άργος οικογένεια, εγκατασταθέντες εις την Πιερίαν και υπερισχύσαντες εις αυτήν ως άρχοντες της χώρας εξεδίωξαν μέγα μέρος των Πιέρων Θρακών. Αυτοί πέρασαν τον Στρυμόνα ποταμόν εγκατεστάθησαν στισ υπωρείας του Παγγαίου όρους και έκτισαν εκεί την Πέργαμον, την Φάγρητα και άλλα χωρία οχυρά, γι;αυτο και η κάτωθεν του Παγγαίου παραλία ωνομάσθη εξ αυτών και Πιερικός κόλπος. Κατέκτησαν και μέρος της μεταξύ του Αξιού και του Στρυμόνος κειμένης χώρας, την καλουμένην Μυγδονίαν, εκδιώξαντες εκείθεν τους Ηδωνούς Θράκας και ενέμοντο αυτήν.

πηγή http://el.science.wikia.com

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.