Βρύγες

Η ονομασία “Βρύγες ” σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη ” Φρύγες “. Το όνομα “Βρύγες” είναι ενδεχόμενο να συσχετίζεται τόσο με το όνομα του Αργείου βασιλέα Φορωνεύς όσο και με την ίδια την ονομασία της πόλης Άργος. Φορω-νεύς > *Φορ(γ)ω-νεύς > *Βοργω-νεύς > *Βαργυ-νεύς > Β(α)ρύγες >Βρύγες .
Από τα αρχαιότατα χρόνια έμεναν παρά το όρος Βέρμιον, το οποίον ο Στράβων θεωρεί ως αρχήν των Θρακικών ορέων, τα οποία κατόπιν ωνομάσθησαν Μακεδονικά. Σύμφωνα με τους Μακεδόνες , ωνομάζοντο Βρίγες, μετανάστευσαν όμως στην Ασίαν άλλαξαν και το όνομά τους και ωνομάσθησαν πλέον Φρύγες. Ελέγοντο δε πριν μεταναστεύσουν και Βρύγοι.

Μία όμωςομάδα των Βρύγων παρέμεινε στην Ελληνικήν χερσόνησο ανατολικώς των Κεραυνίων ορέων πλησίον των Λυγκηστών και των Πελαγόνων, όθεν έρεεν ο Ερίγων, υπήρχε δε και κατά τους ιστορικούς χρόνους. Κατά τον Ηρόδοτον επιτεθέντες την νύκτα κατά των Περσών επλήγωσαν εντός της σκηνής του τον Μαρδόνιον. Αντιτάχθηκαν σθεναρά στους εισβαλλόντες Πέρσες υπό τον Μαρδόνιο αλλά τελικά υποτάχθηκαν σε αυτούς (492 π.Χ.).

πηγή http://el.science.wikia.com

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.