Παίονες

Ελληνοθρακικός λαός που εγκαταστάθηκε αρχικά στην περιοχή του Άνω Αξιού και με τον καιρό απλώθηκε μέχρι το Στρυμόνα. Κατά τον Παυσανία, γενάρχης τους ήταν ο Παίονας, γιος του Ενδυμίωνα και αδερφός του Αιτωλού και του Επειού. Αυτός ξεκίνησε από την Ήλιδα και κατοίκησε στην περιοχή του Άνω Αξιού. Για την εγκατάσταση των Παιόνων στην περιοχή αυτή κάνει λόγο και ο Όμηρος στα έπη του. Πριν από την επικράτηση των Μακεδόνων, οι Παίονες είχαν καταλάβει ολόκληρη τη Μακεδονία. Λίγο μετά την ίδρυση του Μακεδονικού κράτους περιορίστηκαν στο μέσο Αξιό και στην κοιλάδα του Στρυμόνα, αλλά διατήρησαν την ανεξαρτησία τους και κατά τη βασιλεία του Φιλίππου και κατά τη βασιλεία του Μ. Αλεξάνδρου. Τελικά όμως, το 284 π.Χ., υποτάχτηκαν στους Μακεδόνες.

Πηγή http://www.livepedia.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

1 Απάντηση

  1. Oι Παίονες σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τους Αρχαίους Θράκες (δεν αναφέρομαι στους Έλληνες της παραλίας Θράκης αλλά γιά του γηγενείς βαρβάρους της ενδοχώρας που μιλούσαν άλλη γλώσσα, την Αρχαία Θρακική). Ούτε όμως θεωρούντο Έλληνες από τους Μακεδόνες καί τους υπόλοιπους Έλληνες. Σίγουρα όμως ήταν κομμάτι των προελλήνων, αφού από όσα γνωρίζουμε γιά την Παιονική γλώσσα (κυρίως ονόματα βασιλιάδων αλλά καί τοπωνύμια είναι είτε πλήρως Ελληνικά (Αγις, Αρίστων, Αυδολέων, (Δύσορον) είτε σχεδόν Ελληνικά (Πρασιάς, Λύκπειος, Ευπολεμένος). Άρα είτε θα την θεωρήσουμε διάλεκτο της Ελληνικής (παρακινδυνευμένο αφού δεν υπήρχε αλληλοκατανόηση), είτε άμεσα αδελφή γλώσσα προερχόμενη όμως από την ίδια πρωτοΕλληνική πηγή, όπως είναι τα Ιταλικά καί τα Ισπανικά, πχ, που προέρχονται από την Λατινική πρωτογλώσσα τους. Σίγουρα με την κατάκτηση των Παιόνων από τους Μακεδόνες επήλθε σταδιακά καί ο πλήρης εξελληνισμός τους, καί λάμβαναν πλέον μέρος καί στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η πανάρχαια συγγένεια των Παιόνων με τους Έλληνες συνάδει και με τα Παιο- Παιαν- ικά ονόματα στην μυθολογία μας αλλά καί αντίστοιχα τοπονύμια ανά την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.