Τύμβος Ρηγίου

Στο Ρήγιο έχουν αποκαλυφθεί σε δυο τύμβους κτιστοί κιβωτιόσχημοι τάφοι, συλημένοι και κατεστραμμένοι, οι οποίοι χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ. Ο τάφος του πρώτου τύμβου είναι κατασκευασμένος με πλάκες μαλακού ασβεστόλιθου, που είναι τοποθετημένες σε δυο οριζόντιες σειρές . Στην ανατολική πλευρά υπάρχει η είσοδος του τάφου με κατώφλι, παραστάδες και υπέρθυρο. Το άνοιγμα έκλεινε με ειδική λαξευμένη πέτρα. Ο τάφος σκεπαζόταν αρχικά με οριζόντιες πλάκες. Μπροστά στην είσοδο δυο μικροί τοίχοι σχηματίζουν διάδρομο, μια μικρογραφία του γνωστού «δρόμου» των μακεδονικών τάφων. Γύρω από τον τάφο είχαν συσσωρευτεί πέτρες και χώματα που αποτέλεσαν τον πυρήνα του τύμβου.

 Ο τάφος του δεύτερου τύμβου είναι όμοιος, αλλά η κατασκευή του είναι πιο επιμελημένη . Μπροστά από τον θάλαμο διαμορφώνεται ένα είδος δρόμου και προθαλάμου. Ο θάλαμος σκεπαζόταν με μεγάλες ορθογώνιες πλάκες. Τα τοιχώματά του έχουν κατασκευαστεί με καλά επεξεργασμένους γωνιόλιθους, ενώ το δάπεδό του είναι στρωμένο με πλάκες. Στην είσοδο υπάρχει κατώφλι, παραστάδες και υπέρθυρο. Οι δυο τάφοι προστατεύονται σήμερα με μεταλλικό στέγαστρο, ενώ οι χώροι των τύμβων έχουν περιφραχθεί με σιδερένιους πασσάλους και δικτυωτό συρματόπλεγμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους ενδιαφερόμενους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.