Ασβεστάδες

Πήρε το όνομα «Ασβεστάδες» γιατί από πολύ παλιά και μέχρι τη δεκαετία του 1960 οι κάτοικοι του έβγαζαν ασβέστη πολύ καλής ποιότητας. Είχαν υπαίθρια καμίνια και χρησιμοποιούσαν ασβεστόλιθους από το λόφο «Αγλιά», ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό.Για την ιστορία του χωριού τα διαθέσιμα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα. Στο παλιό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε τυχαία στην αυλή της εκκλησίας βρέθηκαν επιτύμβιες πλάκες και σταυροί με χριστιανικά ονόματα και χρονολογίες θανάτου από τον 17ο και 18ο αιώνα.

Για την καταγωγή των κατοίκων λέγεται ότι είναι εντόπιοι Θρακιώτες. Ανήκουν στην οικογένεια των «ΜΑΡΗΔΩΝ» όπως και άλλα 12 χωριά της περιοχής Ερυθροποτάμου. Η κοινή καταγωγή τους, εκτός των άλλων, αποδεικνύεται και από την έφεσή τους για καλλωπισμό, από την ομοιομορφία στη φορεσιά, (με κυρίαρχο το γαλάζιο χρώμα γι’ αυτό και τους έλεγαν γαλαζοβράκηδες), στους χορούς, τα τραγούδια, τα έθιμα του ετήσιου κύκλου ζωής. Ισχυρό στοιχείο της ταυτότητάς τους είναι η μουσική τους έκφραση, το μουσικό ιδίωμα με γρήγορους και ζωηρούς σκοπούς, το οποίο αργότερα κυριάρχησε στη Δυτική Θράκη και επέβαλε το λεγόμενο «Δυτικοθρακιώτικο ύφος».

Τα 13 χωριά των «Μάρηδων» είναι τα εξής: Ασβεστάδες, Κουφόβουνο, Κυανή, Ασπρονέρι, Βρυσικά, Μάνη, Καρωτή, Σιτοχώρι, Ποιμενικό, Αμπελάκια, Παταγή, Νεοχώρι, Στέρνα.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.